
Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku
26 czerwca 2013, 11:08Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).

Plazmoniczny przełom
17 czerwca 2013, 18:27Szwajcarskim i niemieckim naukowcom udało się dokonać przełomowego odkrycia na gruncie plazmoniki. Pomoże ono zintegrować elektronikę z systemami optycznymi. Ta dziedzina wiedzy cieszy się olbrzymim zainteresowaniem, gdyż może w znaczący sposób zmienić sposób budowy komputerów.

Dysplazja włóknista kości sprzed ponad 120 tys. lat
7 czerwca 2013, 10:25W odnalezionym przed ponad 100 laty neandertalskim żebrze wykryto dysplazję włóknistą kości. Gdy dotąd natrafiano na tego typu nowotworopodobne zmiany, były one o co najmniej 100 tys. lat młodsze. Trzycentymetrowy fragment żebra odkopano w schronisku skalnym w Krapinie w Chorwacji.
Jezioro odporne na zmiany klimatu
5 czerwca 2013, 08:44Blue Lake, największe jezioro położonej na południe od Brisbane North Stradbroke Island, wydaje się odporne przez zmiany klimatyczne. Badający je naukowcy odkryli, że zmiany klimatu mające miejsce w czasie ostatnich 7500 lat praktycznie nań nie wpłynęły

Rekordowa cena za Apple I
27 maja 2013, 07:26W ostatni weekend na jednej z niemieckich aukcji sprzedano działający komputer Apple I za rekrodową kwotę 671 400 dolarów. Anonimowy kupiec z Dalekiego Wschodu zdecydował się zapłacić tyle za maszynę z 1976 roku.

Padł rekord ceny za gołębia
22 maja 2013, 12:12Przed kilkoma dniami belgijski hodowca Leo Heremans wyprzedał wszystkie swoje gołębie wyścigowe. Ponieważ należy do liczących się w branży osób, jeden z jego nagradzanych ptaków ustanowił rekord ceny. By móc się nim cieszyć, chiński biznesmen Gao Fuxin musiał zapłacić aż 310 tys. euro.

Krystaliczne kwiaty z Harvardu
21 maja 2013, 05:01Wystarczyły odpowiednie manipulacje gradientem chemicznym w zlewce, by na Uniwersytecie Harvarda powstały piękne krystaliczne kwiaty, których wielkość liczona jest w mikrometrach. Wim L. Noorduin z Harvard School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) odkrył, że jest w stanie kontrolować wzrost kryształów tak, by powstały skomplikowane, niezwykle miłe dla oka struktury

Pożyteczna trucizna
18 kwietnia 2013, 11:25Siarkowodór, nieprzyjemny w zapachu i śmiertelnie niebezpieczny gaz, może w niewielkich ilościach znacznie przyspieszać wzrost roślin. Dzięki gazowi, który przyczynił się do masowych wymierań, możliwe będzie znaczące zwiększenie produkcji żywności czy hodowli roślin na biopaliwa.

Nowy (stary) nietoperz borsuk
15 kwietnia 2013, 17:22Po ekspedycji do Sudanu Południowego (Ekwatorii Zachodniej) biolodzy opisali nowy rodzaj nietoperza. Ubarwienie jedynego (jak na razie) przedstawiciela taksonu Niumbaha, co w języku pazande oznacza "rzadki" lub "dziwny", przypomina paski borsuka.

Manipulują jasnością, by lepiej się zakamuflować
8 kwietnia 2013, 11:14Młode tułacze hawajskie (Ocypode ceratophthalmus) zmieniają jasność ubarwienia, by lepiej wtapiać się w tło. Porównując aparycję dzienną i nocną, czasem trudno zgadnąć, że to te same osobniki.